[O2] Szukam kogoś kto zakoduje licznik

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Mardi,

Pod koniec tego wątku masz jak zakodować nowy licznik w Golf MKV.
    W Octavii 2 będzie tak samo. "Kod upoważniony" (heh, te polskie tłumaczenia...) to Twój PIN do nowego licznika...

forums.vwvortex.com/showthread.php?3604801-DIY-hi-line-cluster
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• Mardi
      Classic
      • 2006
      • 16

Enriquez niestety muszę się z Tobą nie zgodzić, że kod dostępu upoważnionego i pin to to samo. Mam VCDSa i podczas wykonywania wymiany licznika wykonuję takie czynności: 01 silnik-> 16 dostęp upoważniony 12233-> OK -> 11 logowanie pin starego licznika OK informacja kod przyjęty -> wyjście następnie 17 licznik -> 16 dostęp upoważniony XXXXX-> OK 11 logowanie pin nowego licznika itd. Procedurę wykonuję tylko do XXXXX bo nie wiem co wpisać. Gdy wpisuję tu kod pin to odpowiada mi, że kod niepoprawny. Próbowałem na działającym liczniku 17; 16 pin od tego licznika i też wyświetla mi, że kod niepoprawny, a w 25 przy dopisywaniu kluczy pin przyjmuje więc jest poprawny. Chyba, że procedura jest inna ale znalazłem ją na stronie ross-techa.
      Pozdrawiam.
      Było 1,9TDI 4x4,
      Jest 2,0 TDI DSG

Komentarz

• Pablooo
        Ambiente
        • 2010
        • 151
        • Octavia III (5E3)
        • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Maxi Dota mam i ja :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sro 23 Maj, 12 23:29 ]
        PS. Jeszcze nie wszystko się udało bo są małe problemy z immo, ale Krzych obiecał że w ciągu tygodnia do max 2 tygodni wszystko będzie ok
        Załączone pliki

Komentarz

• kriso_bxe
          Classic
          • 2007
          • 31

Na czym polegają te małe problemy z immo, jeśli można wiedzieć?

Komentarz

• Pablooo
            Ambiente
            • 2010
            • 151
            • Octavia III (5E3)

Licznik który mam jest z 2006r wersja ... 842 D. U mnie rocznikowo (2008) powinna być wersja ...842 H (trudno dostępny). Jednak Krzychowi udało się go zakodować w moim samochodzie, teraz potrzeba zczytać dane od kogoś ze sterownika silnika (silnik BXE) z rocznika mojego licznika - 2006. I tu pytanie czy jest ktoś z was ma taki samochód - rocznik 2006 silnik BXE, a numer sterownika silnika podam wieczorem.
            Kluczyki zakodowane ponoć są prawidłowo do licznika, licznik jest prawidłowo sparowany z sterownikiem silnika, Jednak coś jest nie halo na lini kluczyk - sterownik silnika.
            Cała rzecz w tym że moja O2 to jeden z ostatnich modeli przed FL i są tu już ponoć zastosowane niektóre rozwiązania z O2FL. Przy kodowaniu nowych częsci (tzn używanych) pochodzących z innych samochodów napotyka się na różne problemy typu np przypisania nr VIN.

Komentarz

• rrobert
              Rider
              • 2008
              • 462

dziwna sprawa
              ja mam 2007 licznik 1z0 920 842d i wszystko poszlo ok - ale robione przez vas i przez 2 piny.

kluczyk jest tylko sprawdzany w immo czyli liczniku i potem jak przejdzie autoryzacje sterownik silnika dostaje zezwolenie na odblokowanie blokad.

zrobione i pracuje juz 2 lata

przepisanie vin odbywa sie automatycznie w czasie synchronizacji immo z ecu silnika.

mozna to sprawdzic w vcds i bedziesz wiedzial czy licznik na prawidlowy vin[/list]

Komentarz

• Pablooo
                Ambiente
                • 2010
                • 151
                • Octavia III (5E3)

rrobert, Nie wiem, jak to dokładnie jest. Jak rozmawiałem z ASO to żadne nie chciało się podjąć tematu (emida-ruda śląska, kierat, ani śliwka) gdy słyszało że mam minta z 2008, mówili że to nie wyjdzie lub że się w to nie bawią. Jedynie dzwoniąc do KRK na Kocmyrzowską elektronik stwierdził że może się podjąć ale są małe szanse na powodzenie.
                Być może gdybym pojechał do krk było by to już dawno zrobione, przede wszystkim taniej, natomiast sami wiecie jak jest z ASO - jak czegoś nie wiedzą to nie zgłębiają wiedzy tylko mówią że się nie da, windują ceny, lub ... .
                Na razie mam licznik. brakuje tylko tego immo no i korekty przebiegu na faktycznie przejechany - korekta to ponoć nie problem (a w ASO tego nie umią) natomiast może będzie ktoś z was mógł pomóc z tymi danymi ze sterownika silnika

Komentarz

• rrobert
                  Rider
                  • 2008
                  • 462

masz dwa piny do starego i nowego?

możemy się spotkać i zobaczymy co powie VAS

Komentarz

• Pablooo
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 151
                    • Octavia III (5E3)

Piny mam oba licznik już działa, problem tylko z immo. tzn licznik rozpoznaje kluczyk ale sterownik nie rozpoznaje kluczyka. Tak mi to tłumaczył Krzych. Zresztą sam do końca tego nie łapie.
                    Wiem tyle że jest problem między kluczykiem a ECU - licznik pokazuje że jest OK (tzn kontrolka immo gaśnie - czyli jest pozwolenie na rozruch) a silnik nie zapala. W tej chwili jeżdżę chwilowo bez immo.
                    Może faktycznie VAS by pomógł. Czy masz takie możliwości?

Komentarz

• rrobert
                      Rider
                      • 2008
                      • 462

mam VASPC v18 i 19

jak robilem synchro vcds to tez byla dupa dopiero vas zrobil prawidlowo synchro

i bylo po sprawie

zadzwon do mnie jutro numer na pw

Komentarz

• kriso_bxe
                        Classic
                        • 2007
                        • 31

Swego czasu wymieniałem licznik 812D -> 842D, auto z 2006.
                        Miałem obydwa piny, wymianę zrobiłem sam.
                        Zasadniczo wszystko działa poprawnie, ale od czasu wymiany immo zgłasza permanentnie błąd "0003 Control module". Zastanawiam się, co może być tego przyczyną. Stąd było moje pytanie do Pablooo.

Komentarz

• demmsi
                          Elegance
                          • 2011
                          • 966
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie to jak to jest? Mam rocznik 2007, a modelowo 2008.
                          Powinienem szukać licznika 842D czy 842H ?

Patrząc w etke i przedział D - 29.05.2006 >> 25.05.2008 wychodzi że to ten "popularny" z literką D...

Komentarz

• Pablooo
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 151
                            • Octavia III (5E3)

demmsi, dokładnie tak
                            Zaczekaj jeśli ci się nie spieszy.
                            Ja mam 842 D a powinienem mieć 842 H. Jak wcześniej wspominałem licznik chodzi, ale są problemy z immo. Po konsultacjach z rrobertem, wychodzi że mój model to model przejściowy między o2 a o2fl i niektóre podzespoły są jak gdyby z rocznika modelowego 2009 tak jakby z o2fl. Więc jest prawdopodobieństwo że za sk... nie da się razem skodować tego immo tak aby działało to w 100% sprawnie. Wyjściem może być kupienie licznika 842 h lub wymiana sterownika ECU, bo ten który ja mam to identiko taki jak w o2fl i ma on ochronę zgodności komponentów. Więc jest prawdopodobieństwo że mój teraźniejszy maxi dot będzie na sprzedaż
                            Wszystko rozwiąże się do 2 tygodni. Mam nadzieję że Krzych coś wymyśli, bo na razie na tym dużo kasy wtopiłem

Komentarz

• demmsi
                              Elegance
                              • 2011
                              • 966
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pablooo mogłbym przygarnąć bezpański maxidot 842D :diabelski_usmiech

Komentarz

• kowaltom99
                                Rider
                                • 2009
                                • 741
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Pablooo
                                demmsi, dokładnie tak
                                Zaczekaj jeśli ci się nie spieszy.
                                Ja mam 842 D a powinienem mieć 842 H. Jak wcześniej wspominałem licznik chodzi, ale są problemy z immo. Po konsultacjach z rrobertem, wychodzi że mój model to model przejściowy między o2 a o2fl i niektóre podzespoły są jak gdyby z rocznika modelowego 2009 tak jakby z o2fl. Więc jest prawdopodobieństwo że za sk... nie da się razem skodować tego immo tak aby działało to w 100% sprawnie. Wyjściem może być kupienie licznika 842 h lub wymiana sterownika ECU, bo ten który ja mam to identiko taki jak w o2fl i ma on ochronę zgodności komponentów. Więc jest prawdopodobieństwo że mój teraźniejszy maxi dot będzie na sprzedaż
                                Wszystko rozwiąże się do 2 tygodni. Mam nadzieję że Krzych coś wymyśli, bo na razie na tym dużo kasy wtopiłem
                                Skasowałem - doczytałem, ża ASO się nie podjęło.

Komentarz

• spacewalker
                                  Elegance
                                  • 2012
                                  • 940

Temat moze i stary, ale jak ktoś ma problem z kodowaniem immo to zapraszam.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 7723
                                    • Volkswagen
                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

odświeżam temat
                                    auto rocznik 2008 czerwiec, EDC17, chciałem wymienić zegary na pełen FIS (i mam takowe) ale ... nikt się nie podejmuje
                                    ASO rozkłada ręce
                                    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Pablooo
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 151
                                      • Octavia III (5E3)

piotrek_gdy, to pewnie masz licznik z końcówką 842 h tak jak i ja

Komentarz

• piotrek_gdy
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 7723
                                        • Volkswagen

Pablooo, mam J

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• spacewalker
                                          Elegance
                                          • 2012
                                          • 940

Moze przed urlopem uda mi się grzebać co nieco z tego nowego bydła , to dam znac. Dziwne ze ASO nie dalo rady.
                                          Pytanie - jaki nr licznika jest w tym EDC17 ?
                                          jesli 842 to zaden problem z dopisaniem.
                                          Kazdy 842, bez znaczenia rocznik. Róznica tylko taka ze jak ktoś wsadzi 842 z 2008 do auta z 2006 czy 2005, wszystko chodzi tylko TEMPOMAT po WŁĄCZENIU nie zapala się na zegarach, zapali się dopiero po UAKTYWNIENIU. Liczniki 842 po 2006 pracują ze sterownikiem xx 021 , poprzednie były z 016. Oczywiscie tempomat działa i cała reszta. jak coś to pisac.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

no akurat ja mam
                                            SW 1ZO 920 912 J
                                            HW 1ZO 920 912 J
                                            :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Komentarz

• spacewalker
                                              Elegance
                                              • 2012
                                              • 940

No to wymiana i bedzie grało.

Komentarz

• Witek 703
                                                Ambiente
                                                • 2012
                                                • 109
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

licznik cd

Witam serdecznie.
                                                Bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie jaka jest różnica pomiędzy licznikiem 1Z0 920 841 D,a 1Z0 920 842 D.W czym tkwi różnica pomiędzy nimi?Czy licznik z końcówką 842 D obsługuje protokół BAP(chodzi o moduł BT).
                                                Pozdrawiam gorąco.
                                                Witek

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 7723
                                                  • Volkswagen

no a ja chciałem podziękować koledze spacewalker, który uporał się z moim problemem
                                                  zegary w aucie i wszystko łącznie z Immo gra
                                                  zrobił to czego ASO nawet online nie mogło(albo nie potrafiło) zrobić :diabelski_usmiech

Komentarz

• misiek^wro
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8321

piotrek_gdy, ASO się nadaje ale do wymiany filtra powietrza
                                                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

Pracuję...